Ipartörténeti pályázat
Székesfehérvár és környéke környezeti értékeit bemutató közösségi programok támogatása
 
Az Alapítvány a Magyar Műemléki Topográfia Támogatására Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának „Társadalmi és Felelősségvállalási Alap” finanszírozásával valósította meg 2015. május 1. és 2015. december 31. közötti időszakban Székesfehérvár ipartörténeti értékeit bemutató programját. A program során két ipartörténeti előadásra, két szakmai fórumra és két-két helyszíni bejárásra került sor.
Munkatársaink a programok (előadások, szakmai fórumok, bejárások) szervezésében, lebonyolításában és a sajtókommunikációban vettek részt. Ehhez kapcsolódóan ügyviteli munkatársunk előkészítette az előadói megbízási szerződéseket, egyeztette a bejárások időpontjait, illetve kiküldte a meghívókat elektronikus címlistánkra, internetes programoldalakra is eljuttattuk a rendezvényeinket, továbbá kulturális intézményekhez nyomtatott formában is.
Rendezvényeink nagyszámú érdeklődőt vonzottak, a hallgatóság és a résztvevők körét zömében az idősebb korosztály alkotta, de fiatalok is megjelentek az eseményeken szép számmal, főként az üzemi bejárásokon. Az első előadásra szeptember 24-én került sor; dr. Szalai Károly, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Iskola egykori tanára, helytörténeti kutató ismertette Székesfehérvár iparfejlődését, illetve annak a helyi gazdaságra és társadalomra gyakorolt hatásait az 1890-es évek és az 1930-as évek közepe közötti időszakban.
A második előadást október 28-ára terveztük, de ez az egyik előadó váratlan megbetegedése miatt elmaradt, így december 9-én kerítettünk sort erre az eseményre. A rendezvény témája az Ikarus székesfehérvári gyárának története volt. Bevezető előadást tartott Szőnyegi Hajnalka, a Vörösmarty Mihály Könyvtár helyismereti könyvtárosa, az Ikarus szárnyai című könyv szerzője, aki a könyv kapcsán beszélt a gyár dolgozóinak mindennapjairól, majd Kegye Győző, a gyár egykori munkatársa, történetének kutatója ismertette eddigi kutatási eredményeit, a székesfehérvári repülés kezdeteitől az 1970-es évek közepéig. A téma szerteágazó voltára való tekintettel egy második előadást tartottunk 2016. február 17-én.
A nagyszámú jelentkező és a 30 fős létszámkorlát miatt – amelyet nem egy esetben, a mellékelt jelenléti ívekből láthatóan átléptünk az előzetes regisztráció ellenére – a Király sori fűtőerőmű és az egykori Akóts János-féle gőzhengermalom területére két-két, összesen négy alkalommal szerveztünk bejárást. Október 8-án Koncz Dezső volt műszaki igazgató és Koós László hőtermelési üzemvezető vetített előadás keretében ismertették a székesfehérvári gáz- és áramszolgáltatás, illetve a távfűtés történetét. Az ezt követő bejáráson a résztvevők megismerkedhettek a Széphő Zrt. által működtetett erőmű területével, a működő és a már inaktív üzemi berendezésekkel. A második csoportot október 14-én fogadta a zrt., Koós László kalauzolta végig a látogatókat.
 
 
Oldal nyomtatása