Kiadványok

Székesfehérvár műemlékei (szerk. Entz Géza Antal)
 
Kapható a Magyarország műemlékei sorozat első kötete.632 oldalon 552 épület bemutatása (Kötés: karton,ISBN: 9789632760322, Osiris kiadó)
 
Székesfehérvár műemlékei topográfiai feldolgozásban először és eddig utoljára Genthon István 1959-ben megjelent művében szerepeltek. Az a feldolgozás összesen 125 tételt tartalmazott. A 2008-ban megjelent hivatalos műemlékjegyzék 143 műemléket sorolt fel. Jelen kötet 552 objektumot (épületet, épületegyüttest, köztéri szobrokat, kisemlékeket, út menti kereszteket stb.) tartalmaz. Feldolgozásunk tárgyát a műemlékek mellett azon védett és nem védett emlékek és együttesek összessége képezi, amelyek a város története, kultúrája szempontjából figyelemre méltóak, a kulturális turizmus potenciális célpontjai lehetnek. A könyv nemcsak alaposan dokumentált (fényképekkel, rajzokkal és digitális térképekkel kiegészített) leíró leltár, hanem közérthető szövegezésben tartalmazza mindazokat az ismereteket, amelyek a településtörténet és az egyes emlékek értelmezéséhez, jelentőségének megismeréséhez szükségesek.

Minden székesfehérvári polgár könyvespolcán ott a helye!

A kötet bruttó 3500 Ft-os áron kapható a Fehérvári Civil Központban (8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25) hétköznap 8-17 óra között illetve megrendelhető a topográfia@echomail.hu címen az Echo Network Zrt-től.

 

 
 
A múltról szól, a jövőt jelenti
 
 
Mi köze van a magyar topgráfiának Svájchoz, vagy éppen a párizsi Notre Dame-hoz?
A kiadványból ez is kiderül.
 
 
 
 A műemléki topográfia – vagyis az egyes történelmi épületek felmérése, a köztük lévő összefüggések feltárása, majd az eredmények publikálása – nemcsak a műemlékvédelem és a városépítészet, hanem a nemzeti tudat alappillére is egyben. Nem lehet pusztán szakmai-tudományos kérdésként kezelni, hiszen messze túlmutat az épület-, illetve épületegyüttes leírásokon, mert a műemléki topográfia léte egy társadalom fejlettségét, a polgári eszme és öntudat létét jelzi, s ugyanakkor meghatározza az épített környezet új elemeinek minőségét is. A tudatosan megóvott és a meglévő értékekre épülő helyi társadalom-, gazdaság- és környezetfejlesztés a fenntartható jövő felé vezető út. Ebben segítséget kell adni a helyi közösségeknek lokális és nemzeti szinten egyaránt, mert a magyar műemléki topográfia elkészítése, intézményrendszerének kialakítása egyszerre igényli a felkészült szakemberek létét, a helyi közösség nyitottságát, a döntéshozók elkötelezettségét és az ágazatok, szektorok összefogását. Ehhez pedig elsőként meg kell érteni a látszólagos paradoxont: a múltról szól, ám a jövőt jelenti!
 
 
 
 
 
 
Társadalmi vállalkozás fejlesztése a műemléki topográfiai feladatok ellátására  kiadvány letölthető itt
 
 
 
 
Oldal nyomtatása